performance issues with 6.0-STABLE

Juraj Lutter freebsd-users-l at
Thu Nov 24 10:10:58 CET 2005


(sorry for crossposting)

recently I've updated to 6.0-STABLE and started noticing strange
performance issues with the system. The system itselfs acts as an web
server running apache2 with php4 compiled from ports.

However, there is, in my opinion, strange behaviour of this machine.
Under normal operation, load average is between 0.30 and 0.60 but
suddenly, from time to time (every 15 to 20 minutes), the load increases
dramatically to 15 or more with no visible causes. Anyone from you have
encountered behaviour like this also? I suspect the ACPI or interrupt
routing to be root cause of this, as the vmstat -i shows:

# vmstat -i
interrupt                          total       rate
irq9: acpi0                           28          0
irq13: npx0                            1          0
irq18: bfe0 atapci1             57519357        710
cpu0: timer                    162084106       2000
Total                          219603492       2710

710 interrupts/second is just too much...

Machine runs customized kernel, with ACPI and APIC enabled, mainboard is
Intel, processor is Intel P4 Celeron. I will provide complete
dmesg.boot, ``ps ax'' output and kernel config upon request.

.oO(And no, I can NOT put the DDB into kernel, nor do I have access to
any kind of console of that box :-))


Juraj Lutter                          |  /\  ASCII Ribbon Campaign
otis (at)                  |  \/  - NO HTML/RTF in e-mail                |  /\  - NO Word docs in e-mail

More information about the Users-l mailing list