gpart [was: ZFS root, boot selhal po update z 8.0 -> 8.1]

Miroslav Prýmek m.prymek at gmail.com
Fri Sep 10 14:23:41 CEST 2010


On 10.9.2010, at 12:27, Dan Lukes wrote:

> Trochu podobna instance stejne chyby v uvaze se vaze k gmirroru. Je celkem bezne, i kdyz zcela nespravne, ze lidi delaji "mirror" z jiz zivych disku. Proste maji disk s funkcnim filesystemem, tak vezmou druhy disk a udelaji "mirror". je prakvapive, ze jim to system dovoli a nutne se vnucuje otazka - kam si napsali sva data. No jasne - napsali si je do posledniho sektoru. To je v poradku. Jenze by meli o ten sektor zmensit prostor - coz take udela. Hacek je, ze UFS (pokdu ej tam UFS) najednou sidli v prostoru o sektor mensim. Mozna jsme prave prisli o jeden sektor a protoze prostor se spravuje po alokacnich blocich, tak o cely alokacni blok. Mozna jsme tak prave prisli o obsah jednoho souboru. A system pritom bezi jako by se nechumelilo.

Ja jsem si vzdycky rikal, ze to je podivny postup. Ale je i v handbooku: http://www.freebsd.org/doc/handbook/geom-mirror.html
- s tim, ze tam je varovani na to, ze v poslednim sektoru nesmi byt zadny data:
> Warning: Creating a mirror out of the boot drive may result in data loss if any data has been stored on the last sector of the disk. This risk is reduced if creating the mirror is done promptly after a fresh install of FreeBSD.


Ale i kdyz tam aktualne zadny data nejsou, dozvi se filesystem, ktery je pod tim, ze se zarizeni o jeden sektor zmensilo?

Mam treba ad0 o velikosti X sektoru a na nem jedinou mbr slice o velikosti X-64 (zacina na sektoru 63) a na ni
jedinou partition o velikosti Y (kolik si ukousne bsdlabel nevim) - ad0s1a.
Na ad0s1a je ufs.
Pote z celyho disku udelam mirror gm0.
Kdyz primountuju mirror/gm0s1a, bude system nejak automagicky vedet, ze ufs na nem ma najednou velikost jenom Y-1?
Jinymi slovy: system sam od sebe tu ufs shrinkne o jeden sektor?! 

M.


More information about the Users-l mailing list